ALEXANDERSENTER.NO   -   ALEXANDERTEKNIKK I OSLO   -   RYGGPROBLEMER, NAKKESMERTER, SENEBETENNELSE ...

F.M.ALEXANDER 1869-1956.

Frederick Matthias Alexander ble født i Tasmania i Australia i 1869.

Som ung mann fattet han interessert for skuespillerkunsten og spesialiserte seg på enmannsforestillinger med poesi og drama av Shakespeare, en populær teaterform i Australia på den tiden.

Han hadde suksess, og hans ry som skuespiller bredte om seg. Etter hvert begynte han imidlertid å få problemer med stemmen, som ble stadig hesere. Snart ble det såpass ille at han ble redd for å påta seg oppdrag, av frykt for ikke å klare å gjennomføre forestillingene.

Han oppsøkte stemmepedagoger og leger, og forsøkte ulike typer medisinsk behandling. Men ingenting hjalp. Problemene bare tiltok.

Så dukket det opp et viktig oppdrag, og legen rådet ham til å la stemmen hvile i to uker før forestillingen. Han fulgte rådet, men ble ikke kvitt hesheten.

Han oppsøkte legen på ny og spurte om det kunne ha noe å gjøre med måten han brukte stemmen på. Legen var ikke uenig i det, men kunne ikke selv gi råd om hvordan han skulle gå fram. Alexander ønsket ikke å oppgi skuespillerkarrieren og bestemte seg derfor for å finne ut av dette selv.

Han var usikker på hvordan han skulle gripe det hele an, så han begynte med å observere seg selv mens han resiterte foran speilet. Etter hvert la han merke til at han hadde en tendens til først å spenne nakkemuskulaturen og følgelig skyve haken nedover. Det påvirket i sin tur måten han pustet på. Det ble anstrengende å puste inn, noe som tydelig kunne høres på pusten. Det fikk ham til å innse at han brukte kroppen på feil måte. En viktig oppdagelse for ham.

Han forsøkte seg fram og fant ut at hvis han klarte å la være å spenne nakkemuskulaturen og skyve haken nedover, så lettet trykket mot strupehodet og pustingen gikk lettere.

Han fikk det til så lenge han sto foran speilet og kunne studere seg selv, men fikk vanskeligheter uten speil.

Etter hvert fant han ut at han kunne motvirke tendensen til ubevisst å spenne muskulaturen, ved stadig å minne seg selv om å la være. Det var krevende, og opplevdes som unaturlig. Men det ga resultater, og han merket at stemmen ble friere.

Gjennom de neste ti årene utviklet og forbedret han teknikken. Han oppdaget at det også påvirket ham på andre måter. Han følte seg bedre både fysisk og mentalt, kroppen ble rakere og bevegelsene ledigere.

Karrieren skjøt igjen fart, og andre skuespillere begynte snart å oppsøke ham for å få råd og veiledning.

Han erfarte etter hvert at teknikken han hadde utviklet, også var til nytte for elevene han underviste. Ikke bare presterte de bedre som skuespillere, de opplevde også forbedringer i forhold til ryggproblemer, muskelsmerter, hodeverk, nerveproblemer, pustebesvær og balanse- og koordineringsproblemer.

En dyktig australsk lege – dr Mackenzie – oppfordret ham til å reise til England for å videreutvikle teknikken. Dit dro han i 1904, og utover på 1900-tallet ble arbeidet hans stadig mer kjent. På 1930-tallet startet han en utdanning for Alexander-lærere.

I dag fins det 17 Alexander-skoler i England, og på 1990-tallet ble Alexanderteknikken anerkjent av de britiske myndigheter. Det ble tillatt for leger å henvise pasienter til Alexander-lærere. Inneværende regjering har også gjort det mulig for pasienter å få gratis Alexander-timer ved henvisning fra lege.

Alexander døde I 1956, i en alder av 86 år.

I dag blir det undervist i Alexanderteknikken i en rekke land. Den blir mer og mer anerkjent som et viktig bidrag til forståelsen av hvordan man kan behandle den stadig økende mengden av fysiske lidelser i vår moderne verden.

ALEXANDERSENTER.NO   -   ALEXANDERTEKNIKK I OSLO   -   RYGGPROBLEMER, NAKKESMERTER, HODEPINE ...